Obama, dörrknack och sossar

Det är jäkligt skönt att han höll hela vägen och det ska bli intressant att se vad som händer. Obama är ju vald president i USA och styrd av amerikanska värderingar och opinion med allt vad det för med sig. Ur det perspektivet är mina förväntningar inte enorma.

Men Obama gick mot strömmen jämfört med tidigare Demokrater och attraherade även vit manlig arbetaklass. Jag trodde ärligt talat inte att Obama skulle lyckas övervinna bilden av den kärva actionmannen som skyddar befolkningen med gevär. Dessutom har Obama lyckats inspirera väldigt många människor att gå och rösta – människor som aldrig ens varit registrerade tidigare. DET är riktigt stort.

Extra kul var det att höra tacktalen till alla dörrknackare och analyserna däromkring. Vi socialdemokrater i Örebro har ju länge lagt fokus på det och vi vet att det i förra valet gav märkbart resultat – i de områden vi kraftsamlat ökade valdeltagandet kraftigt.

Vi är regelbundet ute och knackar dörr hos människor. Senast i går var vi ute – i villaområdet Björkhaga. Varje gång blir jag lätt förvånad över hur trevliga människor är när man kommer hem till dom. Många dröjer sig kvar och vill diskutera den ena eller andra frågan och det är alltid med en skön känsla i kroppen som man avslutar kvällen. (Även om jag just i går var fullkomligt stelfrusen!)

Så med amerikanska flaggan vajande i bakgrunden och i ett tal som vi kommer att få återse i Hollywoodtappning – här kommer tacktalet till dörrknackarna (och alla andra):

It grew strength from the young people who rejected the myth of their generation’s apathy; who left their homes and their families for jobs that offered little pay and less sleep; from the not-so-young people who braved the bitter cold and scorching heat to knock on the doors of perfect strangers; from the millions of Americans who volunteered, and organized, and proved that more than two centuries later, a government of the people, by the people and for the people has not perished from this Earth. This is your victory.

Tittade med intresse på svt:s morgonprogram om presidentvalet. Som expertkommentator hade man valt Jan Eliasson, i tyckarpanelen var Urban Ahlin den enda politikern och i nyhetsinslaget hade Mona Sahlin en framträdande roll. Det var helt enkelt en stor tonvikt av sossar när det utrikespolitiska lägen i samand med Obamas skrällseger skulle kommenteras.
 
 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s