Vårdnadsbidrag till några få eller bättre kvalitet för alla barn i förskolan?

Imorgon kommer troligvis kommunledningen i Örebro med Staffan Werme i spetsen att presentera sitt borgerliga förslag om vårdnadsbidrag.

Kommunstyrelsens ledamöter fick idag tre olika kalkyler presenterade för sig och imorgon ska dessa landa i ett alternativ.

Vi befinner oss i ett läge där kommunen börjar få det ekonomiskt kärvt, där det föds väldigt många barn och där kvaliteten i barnomsorgen riskerar att försämras påtagligt genom större barngrupper.

I det läget vill alltså kommunledningen att våra gemensamma skattemedel ska gå till att betala ett fåtal föräldrars förlängda föräldraledighet eller för att finansiera barnflickor.

Samma pengar skulle kunna användas för att påtagligt minska antalet barn på varje småbarnsavdelning och därmed öka tryggheten och lugnet.

Det är vad som står emot varandra i Örebro. Vårdnadsbidrag på 3000 kr i månaden för några få. Eller förbättrad kvalitet för alla mindre barn inom barnomsorgen.

Kommunen ska erbjuda trygga och utvecklande förskolor med hög kvalitet för våra barn. Närmare 90% av alla barn i åldern 1-5 år finns i förskola eller liknande.

Förskolorna är viktiga och skapar förutsättningar för både mammor och pappor att arbeta och tjäna pengar till familjen. Och därigenom via skatten bidra till alla våras gemensamma välfärd såsom sjukvård och skola.

Det är inte kommunerna som ska finansiera möjligheterna för föräldrar att vara hemma med barn – det är staten. Sverige har idag världens ojämförligt bästa föräldraförsäkring – den kan göras ännu bättre.

Det är därför som socialdemokraterna år för år förbättrat och byggt ut föräldraförsäkringen – ofta med motstånd från borgerliga partier. Samma borgerliga partier som istället för att förbättra föräldraförsäkringen sänker skatten för de rika och nu menar att föräldrar ska vara hemma ytterligare ett år med sina barn för 3000 kr i månaden. Dessutom ska detta finansieras med kommunens pengar.

Kommunens ansvar är inte att förlänga föräldraledigheten – varken på ett bra sätt eller som nu på ett dåligt sätt. Kommunens ansvar är att erbjuda så bra barnomsorg som möjligt till alla som behöver den.

Om jag själv hade barn på dagis nu skulle jag antagligen bli ännu mer förbannad. Det finns behov som behöver förbättras på många håll.

Annonser

8 responses to “Vårdnadsbidrag till några få eller bättre kvalitet för alla barn i förskolan?

 1. nu håller jag för mina öron och säger ”lalalalalalalalalalalala” Du ser det framför dig nu va? Jag vill verkligen inte ta in detta hemska faktum som vårt borgliga styre utsätter oss för. Det är så tröttsamt, så irriterande, så skrämmande, så orättvist mm mm mm. OCH jag har ett barn kvar som skall genomgå dagis tiden..!! !

 2. Jag ser det framför mig *s

 3. Bra sammanfattning av ett riktigt dåligt förslag! Kunde inte ha skrivit det bättre själv… 😉

 4. Jessica: Tack =)

 5. Varför vill ni sossar skilja barnen från sina mödrar? Varför inte låta de som vill, få ta hand om sina barn? Är det så hemskt? Jag vill ha vårdlön för den som arbetar med sina egna barns omsorg och skatteavdrag för varje barn. Till den ensamma föräldern dubbelt skatteavdrag och vårdlön. Då kan alla som vill ta hand om sina barn. Bra eller hur? Ni vet, så som de gamla hederliga sossarna ville ha det, Erlander och PerAlbin och dom. Skilja barn och mödrar åt är omänskligt och socialistiskt.

 6. Socialdemokraterna har infört världens bästa föräldraförsäkring och dessutom hela tiden förbättrat och byggt ut den.

  Föräldraförsäkringen ger både mammor och pappor möjlighet att vara hemma med barn och samtidigt möjlighet att betala sin hyra, mat och andra omkostnader. DET vill jag värna och göra ännu bättre.

  Tack vare föräldraförsäkringen OCH en bra barnomsorg av hög kvalitet så föder människor i Sverige barn i mycket högre utsträckning än till exempel i sydeuropa.

  Att ta pengar från kommunerna som ansvarar för att barnen till de föräldrar som arbetar ska få vara på bra förskolor med trygghet och hög kvalitet är INTE i någons intresse. Framför allt inte barnens.

  Där vårdnadsbidrag finns är det främst högavlönade med anställda barnflickor som uttnyttjar det (alltså inte föräldrar som är hemma med sina barn) eller kvinnor med mycket svår ställning på arbetsmarknaden och som har barn som behöver stöd i språkutvecklingen.

  I stora delar av Europa är föräldraledigheten på tre månader – sedan blir man av med jobbet om man inte kommer tillbaks. Och det är ju inte främst socialistiska länder som har ordnat det på sådant vis…

  I alla tider har det gemensamma på olika sätt hjälpt till att ta hand om barnen medan de friska och unga arbetar. Förr var det ofta gamla kvinnor eller de lite äldre systrarna som fick den rollen – i värsta fall var det sprit och spjälsängar.

  Att värna våra förskolor är att värna alla barns möjligheter!

 7. Du är för bra Ullis! har inte läst bloggar på ett tag nu så det är mycket att ta igen. Du skriver så klokt om vårnadsbidraget.

 8. Dennis: Tack! Och välkommen tillbaks till den bloggande skaran *S*

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s