Ska landstinget hjälpa företag att skapa fler arbetstillfällen i Örebro?

Örebro läns landsting äger ett fastighetsbolag – Länsgården.

Att länsgården inte enbart ägnar sig åt vårdlokaler har länge varit en nagel i ögat på de borgerliga partierna – man menar att marknaden ska sköta företagens behov och att det offentliga inte ska lägga sig i det överhuvud taget.

Idag har vi ett ärende på landstingsfullmäktige om att PEAB (som är en av länsgårdens hyresgäster) vill få möjlighet att bygga ut eftersom de vill flytta sitt centrallager till Örebro.

I praktiken innebär ett beslut om utbyggnad att omkring 60 nya jobb flyttar till Örebro.

Det här sker i en tid med ekonomisk oro där det är svårt att få marknaden att själv lösa problemen.

Till skillnad från tex moderaterna så menar jag att det offentliga måste vara med och ta ansvar för samhällets utveckling, även i frågor som inte direkt berör dess huvuduppdrag.

Det här är ett praktiskt exempel på skillnader mellan borgerlig och socialdemokratisk politik.

Nu med kris för dörren så fullföljer inte landstingets borgerliga opposition sin vanligtvis ideologiska hållning kring fastighetsbolagen – även moderaternas Kent Persson förstår att läget idag kräver ett annat sätt att hantera frågan och att det är bra i just det här fallet att landstinget kan vara en aktör. (Även om man vill försäkra sig om att landstinget säljer så snart som möjligt.)

Men dagens fråga på landstingsfullmäktige sätter fingret på en viktig punkt – den om att borgerliga företrädare och även borgerliga regeringsföreträdare av ideologiska skäl har svårt att använda våra gemensamma resurser investera för att skapa bättre förutsättningar för jobben.

4 responses to “Ska landstinget hjälpa företag att skapa fler arbetstillfällen i Örebro?

 1. Hej,

  Vi var överens i sak och i ärendet att denna satsning var bra. Vi vill dock att fastigheten sedan säljs så fort det är bra läge för försäljning. Att förvalta kommersiella fastigheter kan väl ändå inte vara ett uppdrag för landstinget.

 2. Hej!

  Nej.jag tycker inte att det är ett huvuduppdrag åt landstinget att förvalta fastigheter, men jag tycker inte heller att det är ideologiskt problematiskt att det offentliga gör det till viss del.

  Eftersom jag tycker att det gemensamma och politiken har ett vidare ansvar för samhällets utveckling än att fördela ut skattemedel och stifta lagar. Jag tycker att det är bra att politiken är med och styr utveckling och att det är särskilt viktigt att det offentliga investerar när det är lågkonjuntur.

  Den nyliberala synen (som många moderater ansuter sig till) är ju snarare att samhället och politiken ska lägga sig i så lite som möjligt av vad marknaden och individen företar sig.

  Vi har ju olika syn och det här är ett konkret exempel på det.

 3. Hej!
  Vi har startat en ny s-gruppblogg. Länka gärna! Och Ingela Hoatson har sagt att vi kan fråga dig om du vill vara med och vara skribent. Maila din e-post om du vill vara med så reggar vi dig. Vore jättekul.
  mvh Karin Berg

 4. Familjemysbloggen: Självklart ska jag länka =) Är dessutom himla smickrad över att bli tillfrågad att vara med och skriva men jag lugnar mig gärna lite ett tag – har mer än jag får ihop jus nu. Hoppas att erbjudandet finns kvar om det lugnar sig lite för mig =)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s