Varför inte rusta miljonprogrammen?

Man tycker så olika.

Men när det nu är så att varslen står som spön i backen och jobbkrisen börjar bli reell så tycker jag att det vore bra att göra allt vi kan för att minska effekterna av en lågkonjunktur.

Vi vet till exempel att vi har en ”miljon” bostäder som började byggas under sextiotalets bostadskris och som idag skulle behöva både en rejäl upprustning men också lite strukturförändring – varför inte ge stimulansmedel till detta?

Att satsa på det nu skulle ge gott om jobb – både inom byggbranschen och inom andra branscher. Det skulle dessutom bli billigare om vi gör det nu när efterfrågan inte är så stor eftersom priserna brukar kunna falla en del, samtidigt skulle det innebära att boendesituationen för väldigt många människor blev bättre och inte minst skulle det kunna minska effekterna av segregation i Sverige.

Men vad jag kan se så nämner inte regeringen något om satsningar på miljonprogrammen i sin ”krisbudget” – det mesta vi ser är sådant som ändå skulle ha presenterats i nästa års budget.

Det är bra att man återinför ROT-avdraget men jag hade också velat se en återkomst av de riktade medel för klimat- och energiomställningar som Reinfeldt, Olofsson och co tog bort när de blev regering.

I början på veckan var jag på en tillställning på slottet där länsstyrelsen och regionförbundet samlat ett drygt hundratal av länets företagare och andra för att diskutera vad som behöver göras nu.

Det företagen nästan samfällt lyfte var två saker (förutom banker, krediter och kapital) var: 

  1. Att det offentliga, dvs kommuner, landsting och stat satsar på investeringar så att företagen får producera material och annat.
  2. Att staten skapar bra förutsättningar för företagen att behålla arbetskraften och kompetensutveckla dem under tiden.

Även på det andra området var det ganska tunt i regeringens krispaket. Men jag hoppas verkligen att man låser upp lite av AMS:pengarna så att de kan användas istället för att fortsätta göra så smala ”program” så de inte kan användas till att möta arbetsmarknadens behov utan istället samlas i ladorna.

Annonser

One response to “Varför inte rusta miljonprogrammen?

  1. Hur skulle det minska segregationen? Det blir högre hyror som betalas via det sociala i många fall dessutom.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s