Vilka hyresgäster ska finansiera det ökade vinstkravet på ÖBO?

Det är några frågor som är heta i Örebropolitiken just nu, en av dessa är att kommunledningen vill ta ut kraftigt större vinster från det kommunala bostadsbolaget ÖBO.

Om ÖBO ska ta ut större vinster så kan det finansieras på tre olika sätt:

  1. Att höja hyrorna på mellan 7-9%. Vilket också skulle innebära höjda hyror för alla örebros 60 000 hyresgäster eftersom de privata fastighetsägarna då skulle höja i samma nivå.
  2. Att dra ner på underhållet med omkring 20%. Jag kan nog radda upp ett antal hyresgäster som direkt skulle tycka att det är ett problem, dels eftersom underhållet behövs och dels eftersom det skulle förvärra jobbkrisen.
  3. Att finansiera genom försäljning av lägenheter. Om ÖBO ska dra in 34 miljoner på reavinst så är det en helvetes massa lägenheter som måste säljas.

Några andra sätt finns ju inte att få tag på pengarna. Så vilket blir det? Oavsett vilket av alternativet det blir så är det klart att hyresgäster drabbas.

Samtidigt har kommunstyrelsens orförande Staffan Werme mage att påstå att det inte kommer att innebära någon hyreshöjning.

Åt andra sidan så menar han att det markköp som kommunen gjorde av ÖBO på 70-talet och som nu till största del är såld och bebyggd ska räknas som att ÖBO är skyldiga kommunen fyra miljarder. (från radiodebatt tidigare i veckan)

Alltså – det här är så stolligt så jag vet inte vart jag ska börja:

Medborgare i gemen känner sig kanske inte så hemma med hur man räknar skulder och tillgångar i en kommun, med kommunstyrelsens ordförande i Sveriges sjunde största stad borde väl kunna ha lite mer koll.

Om kommunen köper mark av ett bolag för trettio år sedan och sedan har kunnat räkna det som en tillgång under samma långa tid och dessutom fått in betydande intäkter på försäljning av samma mark – hur kan då bolaget vara skyldig kommunen pengar för det ökade värdet på marken?

Det besvärliga i kråksången är att de flesta faktiskt godtroget tror att en kommunstyrelseordförande har mer på fötterna för sina påståenden.

Och den politiska frågan nämligen den om det verkligen är okej att ÖBO:s hyresgäster förutom via skatten dessutom ska betala till kommunal service genom sin hyra (något resten av kommunens medborgare slipper) hamnar helt i skymundan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s