Ring Israels ambassad och protestera

Jag har skrivit massor av trams här de senaste dagarna. Samtidigt pågår Israels tuffaste krigsinsats på fyrtio år, och hundratals personer i Gaza dödas. Insatserna fördöms och många reagerar starkt.

Många känner att de vill göra något men vet inte hur. Många gånger förr har kraftiga protester från omvärlden gett resultat, och det här kan var ett sådant tillfälle där du har möjlighet att vara en av dom som påverkar.

 Så här skriver SSU i ett pressmeddelande:

Israels senaste bombningar av Gazaremsan skördar på nytt oskyldiga människoliv. Över 345 palestinier har dödats och mer än 1400 har skadats. Krig och våld är aldrig en lösning på konflikter. Därför uppmanar nu SSU till handling genom ordets kraft. Slå en signal till Israels ambassadör och meddela din mening på 08-52806500.

Samtidigt kan ni ju passa på att maila Tobias Billström och säga ifrån att det är nog nu.

Det senaste uppmärksammade fallet nu är en tioårig pojke som ska utvisas till Palestina trots att han har släktingar i Sverige som han bott hos i flera år. Det går att gömma sig bakom massor av förklaringar och lagar men det duger inte. Det är helt enkelt inte rätt.

Oavsett ekonomiska kriser och stigande arbetslöshet så bor vi i ett av världens tryggaste och mest välmående länder. Men vi är inte bättre än på vilket sätt vi behandlar andra människor. Och nu står alltså landet Sverige inför att skicka en tioåring till Israels bombningar i Palestina. Liknande saker händer då och då. Det räcker nu!

16 responses to “Ring Israels ambassad och protestera

 1. Ursäkta, men nu är du väl ändå fel ute Ullis. Det är inte regeringen som fattar beslut om uppehållstillstånd i Sverige, det är Migrationsverket. Och ministrar varken kan eller får styra statliga verk. Borde du ju som politiker känna till.

  Sen är det faktiskt inte så att avvisningen skall ske till Gaza, utan till Västbanken. Expressen skriver ju i artiklen att Migrationsverket redan stoppat alla avvisningar till Gaza sedan 19 december. Men du kanske inte kom så långt i läsandet? Själv tycker jag att den här regeringen faktiskt börjar få ordning på migrationspolitiken, till skillnad från den förra…

 2. Ja, det är migrationsverket som fattar beslut om uppehållstillstånd, men det är regeringen som fattar beslut om ramarna för på vilka grunder migrationsverket ska arbeta. Politiken ska styra statliga verk men ministrarna får inte gå in och deltaljstyra i enskilda ärenden. Däremot kan och ska kan politiken utifrån myndigheternas tillämpning i olika ärenden ändra lagar, regleringsbrev och beslut.

  När det gäller avvisningsort så ber jag om ursäkt för det var antagligen så att jag inte läste tillräckligt långt.

  Men det är fortfarande ett tioårigt barn som bott i Sverige i flera år och som ska skickas tillbaks till ett land som befinner sig i krig. Jag tycker inte att det är ok.

 3. Oskyldiga människoliv säger du? Majoriteten av de som har dödats är Hamas-medlemmar, dvs. terrorister. Det är ledsamt att civila dör men för mig har terrorister inget värde.

 4. Människor. Har värde för mig.

 5. Du stödjer alltså terrorister? Människor som vill införa sharialagar och som begår vidriga avrättningar.

 6. Nej, jag stödjer inte våld oavsett om det utförs av människor som tror på Gud, Jahve eller Allah.

  Det finns många människor vars tro eller handlingar jag inte stöjder – men det betyder inte att jag tycker att dom ska dö.

  Tror inte på öga för öga tand för tand.

 7. Om man utför självmordsbombningar så är man enligt mig inte något liv värt. Detta är människor som vill få bort Israel från kartan och förinta judarna, därför sörjer jag inte att de inte längre finns i livet. Jag förespråkar verkligen inte våld men för att rädda sitt eget liv och sitt eget land så…

 8. Hamas resonerar väl ungefär likadant. Israel ockuperar deras land och för att rädda sitt eget liv och sitt eget land så…

  Vad är skillnaden att döda genom självmordsbombning eller genom bombplan? Oskyldiga människor dör för någon annans kamp.

  Det ena är väl inte mer rätt eller fel än det andra? Det enda som kan rädd människor är att man är beredd att föra dialog. Annars kommer det alltid vara den med mest bomber och soldater/människor som är beredda att dö för sin sak som vinner.

  Som tur är har vi genom människor som Mahatma Gandhi och Nelson Mandela sett fantastiska exempel i världen på när människor väljer andra vägar än våld för sin kamp.

  • Du måste undersöka historiska fakta innan du sprider denna fullständigt felaktiga information. Palestinierna skapade en egen identitet 1964 i och med att arabvärlden erkände PLO med Arafat i spetsen. Fram till 1967 ockuperade inte Israel palestiniernas land som de fick av FN 1948. Mellan 1948 och 1967 tillät inte arabvärlden palestinierna bilda ett palestina. Gaza och västbanken ockuperades av Egypten och Jordanien 1948-1967. Och på den vägen är det. Israel försvarar sitt folk och har aldrig velat ta palestiniernas land, Israel attackerades och tvingades försvara sig. Sen blev konflikten mer och mer infekterad men vi får inte blunda för och förneka orsakerna till dagens situation.
   Snart blir historia åter ett obligatoriskt ämne i skolan och då kanske undviks spridningen av felaktiga historiebeskrivningar.
   Ha det bra

 9. Nu måste du väl ändå skoja med mig, ”Hamas resonerar väl ungefär likadant. Israel ockuperar deras land och för att rädda sitt eget liv och sitt eget land så…”. Hamas struntar fullkomligt i sitt eget folk, allt de vill är att se en palestinsk islamistisk stat utan judar där de kan införa vidriga lagar.

  Skillnaden är att Israel inte är ute efter att döda civila, de bombar inte civila byggnader. En självmordsbombares mål däremot är att döda så många civila som möjligt.

  Hade Hamas varit de starka så hade Israel varit borta för längesen.

 10. Tror du verkligen det. Att Hamas eller terorrister dödar bara för att? Att männen och kvinnorna där inte bryr sig om sin familj och sina släktingar?

  Jag ursäktar ingen – jag jämställer våldet som har för avsikt att döda andra människor.

  Metoderna är olika. Atombomben var väl det värsta vi sett resultatet av. Under nazizemens förföljelse av judar och andra folkslag tog det rent absurda uttryck. När irländarna började med terrorism som krigsföring så var det ett nytt sätt att kriga mot englands mycket större militiäta styrka.

  Just nu dör hundratals palestinska barn och civila i Gaza. Världens ledare försöker få Israel att föra dialog och införa vapenvila – men Israel är inte intresserade av det.

  Och du menar att dom gör rätt?

 11. Du vet tydligen ingenting om du tror att Hamas krigar för att skydda sitt folk.

  Så fort vapenvilan tog slut för ett tag sedan så började Hamas sända raketer mot civila i Israel, Israel försökte få dem att uppta vapenvilan igen men Hamas avvisade det. Så nej, därför skulle inte jag vara intresserad av det.

  Israel sa till Hamas att sluta med missil angreppen annars skulle de gå till angrepp, Hamas slutade inte alltså gick Israel till angrepp, Hamas har alltså bara sig själva att skylla.

 12. Emilia, tror du verkligen att Hamas bara är någon slags ”ondska”? Hur mycket jag fördömer självmordsbombningar och raketbeskjutningarna så är dessa handligar en desperat rekation mot en förtryckande terror-stat. Terrorn mot Palestina har pågått i årtionden och du är förvånad över motreaktionen? Det mänskliga lidande som Hamas skapar är en fis i rymden jämfört med lidandet Israel skapar.

  Jag hade hellre sett en mer sekulariserad palestinsk ledning, som inte skickade raketer, men i den extrema situation som de har levt i i årtionden är det (tyvärr) bara naturligt att folk dras till religiösa och politiska extremiteter.

 13. Aningslöst var ordet..

  Att såssar sällan varken är utbildade eller analytiska är ju allmänt känt, men Ullis oförmåga att förstå situationen tar ju nästan priset.

  Efter att som svensk – jobbat och bott både i asien och USA har jag som många andra skapat mig en uppfatttning utanför SVT’s och såssarnas propaganda för PLO och terror regimer i synnerlighet.

  Terror organisationer och länder som tex. N.korea, Venezuela, Iran, Syrien, Hamas, Hizbollah, muslismska brödrarskapet mfl lyder varken under FN eller andra organ, utan drivs av ett hat och en oförmåga att bygga välstånd, utbildning, rättigheter. Att tro att riktiga – demokratiska länder skall kunna påverka dessa med diplomati är naivt. Precis som i Bosinen – där Nato stoppade inbördeskriget, är tyvärr våld den enda vägen framåt.

  Förhoppningsvis går världen samman och hjälps åt, sverige kan ju titta på och avvakta – ungefär som svenskar brukar göra i krig och Euro eller kärnkraft frågor.

  Israel och andra länder har rätt att egera mot terror organisationer – Hamas utan stöd från Syrien och Iran – faller platt när resten av världen samarbetar.

  För frihet och fred – mot terrorism och våld

 14. Denne Peter … undrar om han kommer från en planet som ligger ännu längre bort än min?

  Förutom att han måste vara en av få nu levande svenskar som inte har uppmärksammat de senaste årens språkvårdande kampanjer gällande felaktiga särskrivningar (en sjuk sköterska, Peter, eller en sjuksköterska – vilket föredrar du?) vill han här torgföra en samhällsvetenskaplig teori som gör gällande att en rad namngivna ”drivs” av sin ”oförmåga att bygga välstånd”. Men jösses. Något slags jävla ordning får det väl ändå vara. Man kan drivas av ett behov, en önskan, en känsla. Men inte av en oförmåga.

  Men om de språkliga och kognitiva svårigheter P uppvisar beror på de många åren utomlands får vi väl se lite mellan fingrarna.

 15. Shirley Gerhardsson

  Moder Svea gråter. Sverige är inte längre vad det har varit.

  Jag blir faktiskt rädd. Här erbjuder Sverige en fristad och så tar gästerna sina strider och sitt hat med sig hit.

  Jag förstår inte varför journalister systematiskt undviker historiken i Mellanöstern. Palestina har aldrig någonsin haft något som helst självstyre. Det är viktigt för alla att få känna till bakgrunden till konflikten. Det är inte Israel som är Palestiniernas fiende.

  Självklart har palestinierna rätt till ett eget land, lika rätt som israelerna har. Men historien förvrängs. Media måste tydligt klargöra ursprunget till denna rätt, FN; s beslut på 40-talet. Innan dess har palestinierna inte haft något eget land.

  Varför fick inte palestinierna bilda ett land mellan 1948 och 1967? Under dessa tjugo år ockuperades Gazaremsan av Egypten och Västbanken ockuperades av Jordanien… Är det i själva verket så att Arabländerna var och är det största hotet mot bildandet av ett demokratiskt palestinskt land?

  Det första historiskt kända folket i Palestina var kananéerna som trängdes undan av filistéerna och hebréerna ca 2000 f Kr. Sedan härjade flera stormakter i Mellanöstern.

  Efter att ha tillhört Osmanska riket i tre hundra år blev Palestina, efter första världskriget, deklarerat som en internationell zon under brittisk och fransk kontroll.

  Efter första världskriget inrättade Nationernas Förbund ett mandatsystem.

  Storbritannien sattes att förvalta Palestinamandatet, som omfattade Jordanien, Västbanken, Israel, Gazaremsan och västra delen av det som senare blev Irak. Britterna hade erövrat dessa områden under krigets slutfas. Inför erövringen hade britterna förhandlat med såväl judiska som arabiska företrädare från området, och lovat kommande självständighet i utbyte mot stöd i kampen mot det Ottomanska riket – turkarna.

  1917 utlovades det judiska folket ett nationellt hem i Palestina genom Balfourdeklarationen.

  1922 styckades Palestinamandatet av öster om Jordanfloden, varpå tre fjärdedelar kom att utgöra det arabiska Transjordanien.

  Efter andra världskriget föreslog FN i sitt slutliga delningsförslag upprättandet av en judisk och en arabisk stat utöver Transjordanien.

  Palestinierna planerade ett land grundat på demokratiska värderingar. Detta kan intygas av många palestinier som är israeliska medborgare och är representerade i Israels riksdag. I vilket arabland finns det israeler eller andra västerlänningar med i något styrorgan?

  Arabvärlden var livrädd för ett demokratisk Palestina och inledde en skrämselpropaganda som gjorde att en del palestinier valde att lämna området 1948. Därmed inte sagt att de inte ska bilda sitt land i samförstånd med Israel.

  Jag förväntar mig att media informerar, inte spär på okunskap och fördomar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s