Borgerlig passivitet i krisens fotspår

Jag är inte den första att blogga om regeringens ”krispaket”. Sanningen är den att jag läste första rapporteringen från Borgs presentation och väntade med kommentarer för att jag trodde att det skulle komma mer.

I flera timmar trodde jag att det skulle komma mer. Men nu börjar jag inse att det där med uppskov på arbetsgivaravgifter och extra pengar till ALMI är vad regeringen menar med krispaket.

Det är som här i Örebro. I tisdags hade vi extrainsatta heldag med kommunstyrelsen. Då trodde vi att kommunledningen skulle presentera sin kompletteringsbudget för 2009 med förslag på åtgärder för kommunen att möta insatser på ökade investeringar, ökat behov av kompetensutveckling och stöd till företag.

Men nej – ingenting. Inga förslag, inga konsekvensanalyser och inga ombudgeteringar på kommunnivå.

Socialdemokrater på alla nivåer har redan sedan i höstas, då när krisen blev ett faktum och varslen sköt i höjden, arbetat på högtryck. Det har genomförts en mängd möten runt om med myndigheter, företagare och offentliga representanter för att se vad som skulle kunna göras. Före jul lade Socialdemokraterna i Örebro fram en reviderad budget med flera inspel för att möta de efterfrågade behoven.

Det är så svårt att förstå att den borgerliga regeringen eller kommunledningen som ska leda vårt land och kommun, inte genomfört några liknande ansträngningar.

Kanske är det så som vissa misstänker att passiviteten helt enkelt är ett led i att förverkliga den borgerlig politiken med ökade klyftor mellan fattig och rik?

Annonser

2 responses to “Borgerlig passivitet i krisens fotspår

  1. Regeringen har väl gjort en hel del. Bankgaranti, kreditgarantier till företag, rot-avdrag, jobbavdrag mm.
    Vad mer konkret vill du att man ska göra och vem ska betala för det? Ska man höjja skatterna i dessa tider och minska konsumtionen?

  2. Man skulle behöva göra ordentliga rot-avdrag som gäller fastighetsägare och allmännytta så att de stora renoveringarna kan komma till. Man skulle behöva lösa delförsörjningen för de varslade som går in i utbildningsprojekt som finansieras av socialfonderna men som inte har någon försörjning så varslet går över i uppsägning. Man skulle behöva ge ett extra tillskott på statsbidragen så att kommuner och landsting kan hålla sin verksamhet uppe och inte börja varsla de oxå. Man skulle behöva göra viktiga infrastrukturinvesteringar – sådant som hela landet ropar efter och som är billigare att göra nu i lågkonjunktur än sedan i en kommande högkonjuntkur. Man skulle behöva införa klimp- bidragen igen – dvs hjälp för att ställa om till mer miljövänlig energi i hus och hem. Man skulle behöva massiva satsningar på validering och kompetensutveckling för de som varslas nu. Jag kan fortsätta räkna upp insatser. Men regeringens samordnare dvs landshövdingarna runt om i landet har långa lister på vad företag och andra skriker efter nu. SKL har i politisk samstämmighet lagt flera förslag på angelägna insatser. Vi får tillsammans betala för det, men om inga investeringar görs så blir lågkonjunturen både djupare och längre än den skulle behöva vara. Och då minskar skatteunderlagen ytterligare samtidigt som kommunernas utgifter för tex socialbidrag ökar. Regeringen har ju genom försämringarna i både sjukförsäkringssystem och a-kassa skjutit över kostnaderna från staten till kommunerna. Och samtidigt som varslen nu skjuter i höjden så kommer det stora grupper av människor med kroniska sjukdomar in i kommunernas försörjningssystem.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s