Kan politiken agera?

Socialdemokraternas oppositionsråd Lena Baastad har skrivit en interpellation till kommunstyrelsens ordförande Staffan Werme (fp) som ska hanteras på onsdagens kommunfullmäktigemöte. Svaret kom nyss i skriftlig form – jag låter det tala för sig själv:

Lena Baastad:  Vad gör kommunledningen för att möta jobbkrisen?

Staffan Werme: Sverige är än så länge inte på väg in i en jobbkris. Örebro län är ett av de län som påverkats mest, medan Örebro kommun hittills påverkats lindrigt.

Egen kommentar: Örebro län är en gemensam arbetsmarknadsregion där man rör sig över kommungränserna för att nå sina jobb. Det betyder att väldigt många örebroare blivit varslade även när det varslas i Hallsberg.

Lena Baastad: Vi måste satsa mer på områden som snabbt kan skapa tillväxt och nya jobb i regionen, samtidigt som vi måste skjuta på ett antal satsningar några år så att vi klarar kommande år av minskade skatteintäkter.

Staffan Werme: Detta stycke innehåller ett antal oklarheter. Skatteintäkterna kommer inte att minska de kommande åren. Däremot kommer ökningstakten att vara långsammare. Kommunsektorns problem idag är att minskningen i ökningstakten har varit så oförutsägbar och snabb.

Egen kommentar: Att ägna energin åt att definiera semantiken istället för att fundera på hur man ska möta problemet är  Wermes signum.

Lena Baastad: Vilka områden kan snabbt skapa tillväxt och nya jobb?

Staffan Wermes: Frågan är omöjlig att svara på. Har Örebro kommun större möjligheter att visa detta än de stater som nu söker svaren på denna fråga. Påståendet bygger på en konservativ samhällssyn där det är det politiska systemet som är grunden för tillväxt och nya jobb.  

Egen kommentar: Well – han leder Sveriges sjunde största kommun. Några tankar om vad kommunen kan göra borde man kunna kräva. Varför ens vilja ha makt om man inte tror att politiken kan påverka något?

Förstår ni hur frustrerande det är att vara i opposition?

Kommunfullmäktige kan vara en rätt tråkig tillställning men jag gissar att onsdagens fullmäktige kan bjuda på en rätt intressant diskussion om både politik i praktiken och ideologi. Förutom att följa det på plats i rådhuset så går det att följa det direkt via radion eller webben.

Annonser

3 responses to “Kan politiken agera?

  1. Jag fattar inte hur alliansen har kunnat valt en sådan urblåst människa till sin representant på ”Min kommuns” viktigaste post, eller var det han som var smartast????
    Kan ingen stoppa denna person innan han hinner förstöra allt!!
    Snälla Inger, Rasmus m.fl. gör något. Vi kommuninvånare skäms!!

  2. Det var ord och inga visor, men jag tror faktiskt att det är rätt många som känner så.

  3. Jag håller inte jätteofta med Werme men i det där svaret är han klok som en bok.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s