Integritetskränkande politik – gör om, gör rätt!

Idag publiceras en motion som jag tillsammans med sex andra Socialdemokrater runt om i landet skrivit under med rubriken ”ett moratorium för integritetskränkande politik – gör om, gör rätt”.

Motionen är ett inlägg i debatten som följt på FRA och IPRED och kommer att läggas i flera av landets arbetarekommuner. 

Tanken är att motionen ska leda till principiella diskussioner på Socialdemokraternas partikongress i höst med en integritetsdebatt och ett offentligt samtal där vi frågar oss vilka konsekvenser en politik får som innebär allt större intrång i människors privatliv.

Det är många människor som engagerat sig i kölvattnet av FRA-lagen och den folkliga opposition som rest sig är uppseendeväckande.

Det är av avgörande vikt att Socialdemokraterna som största politiska parti och med historiskt stor påverkan över svensk politik, tar upp frågorna för principiellt avgörande på sin partikongress, och det är många som intresserat kommer att följa hur kongressen hanterar frågorna.

I motionen föreslår vi att:

 • (s) verkar för ett moratorium för all lagstiftning som kan komma att kränka individens rättigheter och skydd enligt Regeringsformen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
 • (s) verkar för ett reformarbete i riksdag och departement som syftar till en öppnare, mer för medborgaren begriplig och transparent lagstiftningsprocess.
 • (s) verkar för en översyn av de lagar som på något sätt kan kränka offentlighetsprincipen och individens rätt till skydd för sin integritet i enlighet med Regeringsformen och Europakonventionen om mänskliga rättigheter.
 • (s) framgent i de fall då riksdagen skall behandla förändringar av principiell karaktär som inskränker offentlighetsprincipen och/eller påverkar den personliga integrieten negativt, inhämtar partistyrelsens utlåtande.

Läs mer om motionen på Arvid Falk och på motionärernas bloggar Johan Westerholm, Anders Widén, Erik Laakso, Ann-Catrin Brockman, Tomas Hartman och Kristian Krassman.

8 svar till “Integritetskränkande politik – gör om, gör rätt!

 1. Ping: » S-bloggare gör det tillsammans

 2. Tack Ulrika! Jag är djupt imponerad av er gemensamma Integritetsmotion mot FRA, Ipred m.m. Hoppas den blir väl mottagen i partiapparaten och vinner 100-procentigt gehör i kongressen. Än finns det tydligen hopp om att (S) inte glömt sina rötter!

 3. cnab: tack =)

 4. Ping: Allt under en grå himmel · Dags att vända skutan nu

 5. Ping: (S)amlat grepp för individens rättigheter « Ulrika Falk

 6. Ping: Integritet: Aftonbladet skriver om vår motion | Thomas Hartman | In The Pendent

 7. Ping: Christian Valtersson: Dags för Socialdemokratin att somna om och vakna upp på rätt sida

 8. Ping: Sex på kongress | Thomas Hartman | In The Pendent

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s