Politiker bara springer på massa möten

Socialdemokraterna i Örebro prövar många olika former för att träffa människor och samtala om politik. Ofta säger vi att vi varit på möte och då kan man ju undra hur människor inom politiken prioriterar sin tid om de hela tiden springer på möten.

Men möten kan vara väldigt olika saker, det handlar ju oftast om att träffa andra, få synpunkter och idéer på vad som kan förändras och utvecklas för att sedan hitta verktyg och metoder för att göra det.

Möten kan var i form av den företagsturné som oppositionsråden Lena Baastad och Carina Dahl ägnar sig åt just nu och där företagare lyfter fram synpunkter på vad som fungerar bra eller vad som behöver förändras där det kommer fram konkreta förslag på vad de skulle vilja göra för att skapa fler arbetstillfällen i Örebro just nu.

Eller som det byggrådslag som oppositionsrådet Jonas Karlsson tagit initiativ till och där han träffar olika fastighetsägare för att få med sig idéerna om vad de skulle vilja göra nu trots kris och annat men som drar ut på tiden eftersom kommunen inte snabbar på hanteringen utav ärenden.

Eller det kan vara i form av ”homepartys”, där vänner, grannar, en familj eller förening kan bjuda hem någon av våra ledande politiker och få diskutera frågor som de själva väljer.

Nu senast var det vår gruppledare i fastighetsnämnden som träffade fem kvinnor i Vivalla och diskuterade politik samtidigt som man samlades kring mat. En av alla de frågor som kom upp var att man inte vet vilka som är lokala politiker – att man inte känner igen personerna.

Men det kom förstås också konkreta förslag på hur Vivalla skulle kunna bli bättre. Tillexempel med värdar i området som kan olika språk och som skulle kunna hjälpa till att bygga relationer.

Eller som det möte vi hade igår med våra egna förtroendevalda nämndledamöter där de i smågrupper fick fundera kring nästa års budget: vad är den mest prioriterade frågan? Vad är det som inte fungerar? Vilka utmaningar står vi inför lokalt? Vad kan vi spara på?

Eller som det möte som pågår just nu där alla direktvalda ledamöter i kommunfullmäktige under hela dagen diskuterar och debatterar allt ifrån rätten till heltider, utvecklingen av väster, förslag till ny färdtjänsttaxa och Stortorgets framtida utformning.

För den som ska påverka och förändra samhället så är möten och samtalen med andra människor ett av de viktigaste redskapen som finns. Men det är inte alltid lätt att skapa möten där människor på riktigt känner att är delaktiga och att just deras synpunkter tagits tillvara.

Det tror jag är en av våra största utmaningar – att återkoppla till de människor som vi samtalat med.

Så att de vi mött vet vilket av allt som sas som ledde till en förändring, en tanke som växte hos någon för att senare ligga som en del i ett förslag på bordet i kommunfullmäktige.

Politik handlar om att förändra och utveckla samhället. I möten och samtal med andra människor. Och över tid. Så, vilka förändringar och vilken utveckling vill du samtala om?

Annonser

2 responses to “Politiker bara springer på massa möten

  1. Så klokt skrivet. Och dessutom imponerande: hinner vi med så där mycket!? Samlat så där är det faktiskt ganska imponerande – särskilt med tanke på att du inte fått med alla möten, mer pågår ju faktiskt!

  2. Ja, det är ju saker hela tiden. Men man kommer på sig med att säga att man ska på ”möte”, tror vi måste bli bättre på att berätta att vi ska ”träffa människor och prata om bostäder”, eller vi ska träffa några grannar där och där. Möten låter så himla grått och statiskt när de flesta faktiskt är både inspirerande, utvecklande och viktiga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s