Alla vägar bär till facebook – och staten som vill övervaka vår privata sfär

Så, nu har jag lyckats koppla ihop det mesta av mina sociala webbnätverk. Uppdateringar via Twitter syns på Facebook och på bloggen och bloggen syns på facebook. Kvar att ansluta i hela systemet är min bilddagbok på flickr.

På morgonen idag låg jag kvar ett tag i sängen med datorn i knät och facebook på skärmen, chattade både med kollegor och vänner på annan ort, detta innan jag ens gjort min morgontoalett.

Syskon, kollegor och vänner finns oftast bara ett ögonkast bort oavsett om dom är på resande fot eller hemma i sin soffa.

Ibland stänger jag av helt, slår på stereon eller läser en bok men stunderna med ensamhet har blivit färre.

Jag vet inte om det är bra eller dåligt, men saken är den att jag tillbringar mer tid att socialisera på något sätt och mindre tid framför TV:n än vad jag någonsin tidigare gjort.

Sättet att umgås har utvidgats, det är ju främst samma människor som jag träffar på fritiden och på jobbet som jag också har kontakt via webben med.

Lite är det väl som under tonåren när man pratade bort timmar i telefonen med någon som man redan hade umgåtts med hela dagen, med den skillnaden att man inte uppehåller linjen för någon annan och fler kan vara med i samtalen på en gång. Dessutom kan man skicka bilder och tipsa om musik och filmsnuttar samtidigt.

Det är människors privata sfär, relationer och samtal som blir till ettor och nollor och som går att spåra och avlyssna. Att övervaka internet är som om alla telefonsamtal, brev och hem samtidigt skulle avlyssnas och lagras. Och i de fall vi sett samhällen som gjort detta har vi varit väldigt kritiska.

Samtidigt håller vi i Sverige och på andra håll på att genomföra en ännu större övervakning av människors privatliv än vad gestapo någonsin kunde lyckas med.

Jag älskar enkelheten i att kommunicera via webben och hoppas innerligt att de som ivrar efter despotisk kontroll på internet inte får gehör för sina krav.

Annonser

2 responses to “Alla vägar bär till facebook – och staten som vill övervaka vår privata sfär

  1. Jag med… 😉

    Det är både kul och inspirerande att vara nätmedborgare, verkligen… 🙄

  2. jo, vi är många som tur är 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s