Öppet brev till Staffan Werme (fp) – antidemokratiskt

Idag attackerar den antidemokratiska ordförande i kommunstyrelsen mötesfriheten. I dagens Na säger Staffan Werme (fp):

Det frågan i grunden gäller är vem som har rätt till våra torg. Ska vem som helst kunna boka dem för vad som helst? Så får det givetvis inte vara och därför ska tekniska förvaltningen se över reglerna för bokningar.

Staffan: en enkel googling hade kunnat gett dig tydlig svar på dina frågor. Ja, vem som helst ska kunna boka dem för vad som helst. Det är reglerat i grundlagen och en av våra hörnpelare i demokratin.

Mötesfrihet är människors frihet att hålla möte och demonstration på allmän eller avskild plats utan ingripande från statsmakten. Mötesfriheten är tillsammans med organisationsfriheten och yttrandefriheten en förutsättning för folkets deltagande i demokratin. I Sverige liksom i många andra demokratiska länder är mötesfriheten skyddad i grundlagen.

Begränsningar i mötesfrihet kan finnas om mötet syftar till planering av brott, våldsamt upplopp eller brott mot lokal ordningsstadga. I Sverige finns lagstiftning avseende mötesfriheten reglerad i Regeringsformen samt i Ordningslagen. I Ordningslagen regleras bland annat krav på tillstånd och/eller anmälan av allmän sammankomst.

Det finns många som kan ha åsikter om att vänsterpartiet har bokat upp Stortorget samma dag som kommunen har planerat ett stort firande där. Men det finns verkligen inget fog för misstänka att det handlar om planering av brott eller våldsamt upplopp.

Att vem som helst har rätt att demonstrera och skapa opinion mot demokratiskt fattade beslut är också en av grunderna i demokratin. Jag känner mig mycket obehaglig till mods över så allvarliga angrepp på demokratins grunder som du ger uttryck för.

Annonser

3 responses to “Öppet brev till Staffan Werme (fp) – antidemokratiskt

  1. Håller helt och hållet med dig Ulrika!

  2. Pingback: I ankdammens Örebro « Kent Persson (m) blogg

  3. Pingback: Herman Lindqvist: infödda Örebroare har en annan känsla än invandrare « (s)andberg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s