Bifall till min och Johns motion om anpassade sexhjälpmedel till funktionsnedsatta

Socialdemokratiska partikongressen biföll sent på torsdagsnatten en enskild motion från John Johansson och Ulrika Sandberg, Örebro, om att alla Sveriges landsting ska ta fram ett sortiment med sexhjälpmedel som är anpassat för människor med olika funktionsnedsättningar.

– Det är glädjande att partikongressen ville bifalla vår motion om att ta fram ett sortiment med sexhjälpmedel för människor med funktionsnedsättning. Många funktionsnedsatta har fysiska hinder som omöjliggör eller försvårar deras möjlighet till att känna sexuell njutning. Rätten till sexuell njutning borde vara självklar och därför är det bra att socialdemokratiska partikongressen biföll vår motion, säger John Johansson, socialdemokrat från Örebro.

Att en enskild motion bifalles på partikongressen är ovanligt. Örebro arbetarekommun ville inte ställa sig bakom motionen utan besvarade den, men socialdemokratiska partikongressen gick längre.

– I vår motion krävde vi att hjälpmedlen ska vara icke hetero-normativa, det vill säga inte utgå från att män och kvinnor är heterosexuella. Vi vet att många människor med funktionsnedsättning skulle känna stor uppskattning över detta och hoppas att Socialdemokraterna i regeringsställning också genomför detta, säger Ulrika Sandberg, socialdemokrat från Örebro.

Annonser

3 responses to “Bifall till min och Johns motion om anpassade sexhjälpmedel till funktionsnedsatta

 1. Det naturliga, och bästa ”sexhjälpmedlet” är en annan människa. Det har ni ju förbjudit ?
  Tydligen tvångssteriliserades människor 2008, en fortsättning på gamla dåliga socialdemokratiska traditioner. Kommer socialdemokraterna att avskaffa sexköpslagen, och dom nazistiska handlingarna mot avvikande människor ?

 2. Tycker aldrig att en annan människa ska vara ett sexhjälpmedel, däremot en jämlik och frivillig sexualpartner – det är en väsentlig skillnad.

 3. Intressant tanke men ut i från min erfarenhet att arbeta med sexualitet och sexuella frågeställningar så är inte hjälpmedlet i sig problemet.
  Den stora svårigheten med detta förslag är: vilken professionell vårdgivare skall vara ansvarig för att utprova hjälpmedlet?

  Det kvittar nämligen vilket hjälpmedel som finns då det nu 2009 inte finns någon given inom hälso-sjukvård som provar ut de hjälpmedel som idag finns på marknaden!
  Hur ska den enskilde veta vilken person, arbetsterapeut, sjukgymnast, kurator, läkare som är positiv och har en tillåtande attityd till individens frågor om sexualitet eller kunskap om de begränsningar/möjligheter som varje enskild person har?

  Att hänvisa utprovningar till RFSU är i och för sig en god idé men detta inte är ett sexuellt problem i sig utan ett funktionellt problem knutet till funktionsnedsättningen och som sådant en utmaning för Arbetsterapeuter och sjukgymnaster.

  Att skyffla frågan vidare till ”experter” eller sexologer är inte heller ett alternativ då många sexologer inte har utbildning av att utreda och kartlägga funktion i arm/hand/fingrar.

  Ulrika Sandberg och John Johansson bör ta tillbaka sin motion och kartlägga möjligheterna för hur människor med funktionsnedsättningar idag får hjälp/svar eller blir bemötta vid sina frågor om sexualitet.
  Ett förslag från min sida som i sig skulle ge fler vinster i hur vi ser på människan och dess värde är att inkludera 10 p grundläggande sexologi i alla vårdutbildningar och på så sätt få ett öppnare perspektiv till att människans sexualitet blir påverkad i händelse av sjukdom, skada medfödd eller förvärvad!

  Alla människor har rätt till sin sexualitet!

  Stefan Balogh
  10 års erfarenhet av att arbete specifikt i dessa frågeställningar!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s