Örebroarna är mitt i smeten i formandet av svensk politik

Jobbkongressen är inne på sin näst sista dag. En kongress där Örebros ombud varit drivande och stått mitt i alla heta politiska frågor. Det kan låta som ”pravda” men jag är ärligt mycket imponerad och stolt över örebrodelegationen som slagits hårt för politik vi tror på och fått större framgångar i det arbetet än vad jag varit med om på tidigare kongresser.

Vi har många duktiga och drivande personer här, ombud som dessutom är bra på att nätverka och hitta vänner att tillsammans driva igenom frågor med.

I rummen bakom kongressalen där vi sitter och jobbar med media, underlag och annat är trycket högt och även där hörs många imponerade ordalag om örebroarnas ombud och det är ett ivrigt spring till dom för att sy ihop överenskommelser och skrivningar.

Exempel på några av de frågor örebroarna med hårt arbete drivit igenom i våra politiska riktlinjer är att det ska tillföras mer resurser till järnvägen och att staten ska finansiera det inte kommuner och landsting, att utveckla och definiera socialdemokratisk kunskapssyn och att kunskap handlar om mer än mätbara ämneskunskaper  och nationella prov.

Och även i en av kongressens allra hetaste frågor står örebroarna mitt i arbetet, morgondagens stora fråga om integritetslagstiftning och Ipred. Vi har flera avgörande motioner men framför allt är det i de politiska riktlinjerna som slagen står.

Imorgon avgörs det, men redan nu har arbetet kommit långt. Partistyrelsen kommer fram med nya förslag på skrivningar hela tiden som förhandlas och där Björn Sundin och Åsa Westlund är huvudförhandlare från ”vår” sida.

Positionerna har flytttats fram varje dag, och det börjar se hoppfullt ut. Dock saknas fortfarande den viktiga delen om ipred och att polisiär verksamhet faktiskt inte ska bedrivas av privata bolag. Som i all annan lagstiftning så är det polis och åklagarmyndighet som ska arbeta med rättskipning, inte privata företag med egenintressen.

Kongressen beslutar om partiets riktlinjer – riktlinjerna blir den politiska plattform som socialdemorkaterna går till val på och lovar att genomföra om man vinner valet. Och tvärtemot vad många tror så visar all uppföljning och forskning att svensk politik är väldigt bra på att uppfylla sina vallöften och valprogram. Om (s) vinner valer 2010 så är det besluten som tagits här som till stor del kommer att genomföras.

Det mesta av mina kommentarer och uppdateringar på området har skett på www.facebook.com/ullissandberg och på örebrodelegationens kongressblogg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s