Kunskap är makt

Här är dagens krönika I Karlskoga Kuriren.

I Sverige idag är barnadödligheten 40% högre bland de lågutbildade. Det är en kall siffra som visar att vårt sociala sammanhang avgör så mycket kring våra liv. Det är på riktigt.

Jag är politiskt aktiv på grund av att jag vet att våra förutsättningar i livet är ojämnt fördelade. Det är kanske inte möjligt att via politiska beslut och det gemensamma skapa mening i varje enskild människas liv. Men jag drivs av övertygelsen att vi tillsammans kan bryta en del av den ojämna fördelningen och skapa bättre förutsättningar.

Kunskap är makt. Det har Socialdemokratin alltid vetat och har fört en lång och envis kamp för att skapa möjligheter till utbildning och lärande hela livet. Det är med den tanken i ryggen som vi i Sverige byggt upp en stor och fristående folkbildning, som vi satsat på Komvux och arbetsmarknadsutbildningar. Det är med synen om makten åt alla som Högskolor och Universitet byggdes ut, att det jobbades intensivt med snedrekrytering och målet om att hälften av varje gymnasiekull skulle läsa vidare formulerades. Ett arbete som gett resultat och inneburit att Sverige har väl utbildad arbetskraft och som gett förutsättningar för en fortsatt utveckling och bra välfärd.

Det är viktigt att få möjlighet att lära nytt och lära om hela livet, att man får möjligheter till nya chanser. Vi har en fantastisk skola och barn och unga idag kan otroligt mycket mer än vad tidigare generationer gjorde. Samtidigt är skillnaderna i skolan stora och många känner sig utsorterade, misslyckade och tappar lusten för fortsatt lärande.

Barn och ungas möjligheter i skolan beror på många saker. Föräldrarnas utbildningsnivå, kompisarnas normer kring lärande, vilken enskild lärare de får, hur ledarskapet på skolan ser ut och om de känner sig trygga eller inte i skolan är några av de viktigaste faktorerna för hur man lyckas och trivs. Faktorer som i varje enskilt fall inte kontrollgranskas av politiken, men som ändå i väldigt hög grad är politik. Med samma energi och målmedvetenhet som vi byggt upp och byggt ut vuxenutbildningen måste socialdemokratin ta fighten för en bra skola för alla barn och unga.

Det handlar det om att ta fighten för de barn som inte har stödet eller uppmuntran hemifrån. Att på alla möjliga sätt motivera för lust till lärande bland både pojkar och flickor. Att målmedvetet arbeta med ledarskapsfrågor och pedagogisk utveckling av personalen. Och inte minst att varje dag arbeta för att skolan ska vara en trygg plats där man tillsammans lär sig.

Då kan det till exempel inte vara okej att tjejer som får tjyvnyp, knuffar och slag av pojkar får höra av vuxna att det ”är för att han är kär i dig”. Att vuxna blundar eller helt enkelt är för få för att se vad som händer. Att lära sig ta konflikter och att verbalisera är en del av kunskapsutvecklingen. Att släta över gynnar inte någon. Inte pojkarna som inte lär sig verbalisera (pojkar får generellt sett inte samma stöd i sin språkliga utveckling av omgivningen) och inte flickorna som får en skev inlärning om sina egna gränser.

Kunskap är makt. Även för barn och unga. Vi får inte huka för Björklunds sorteringsskola, vi måste ännu ivrigare och ännu högre slåss för en skola som ger alla barn goda förutsättningar och skapar lust till lärande!

Annonser

One response to “Kunskap är makt

  1. Fysikern Bodil Jönsson talade om kunskap och kunskapsbildning vid invigningen av Linnéuniversitetet. Läs talet i korthet på Seniorbloggen! http://bit.ly/bCa0x3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s