Var finns någon media som inte hukar för Reinfeldts lögner?

Jag har inte bloggat på länge men efter att ha läst Na idag och artikeln om Alija som blir utan inkomst måste jag få ur mig lite ilska och ord. Det finns många Alija just nu. Människor som blivit sjuka eller råkat ut för olyckshändelser och nu inte längre får någon sjukersättning utan blir hänvisade till kommunens försörjningsstöd.

Min ilska riktar sig mot regeringen Reinfeldt som hellre sänker skatter för miljonärer än ser till att alla människor kan leva ett drägligt liv, som sedan försöker ljuga om sin politik och min ilska riktar sig även mot media som låter honom gömma sig och drar all politik över en kam.

När regeringen Reinfeldt gick till val för fyra år sedan var en av stridsfrågorna den om sjukförsäkringen. ”Det ska löna sig att arbeta” var Moderaternas slagord. Vad dom inte ville bemöta var (S) kritik om att deras lösning handlade om att man skulle bli fattig och skyddslös när man inte hade ett arbete.

Direkt vid årsskiftet efter att den borgerliga regeringen tillsatts kom då promemorian om ettårsgräns för sjukpenning. I förslaget till nya regler och riktlinjer fanns det bland annat ett maxtak för hur många dagar man skulle kunna få sjukpenning. Vi var starkt kritiska till förslagen och lyfte på olika sätt upp konsekvenserna av att införa något sådant.

Promemorian var ute på remiss till ett antal kommuner, bland annat Örbero. (S) och (V) hade ett förslag till svar på remissen som lyfte fram stark kritik. I Örebro valde den styrande högerkoalitionen tillsammans med miljöpartiet att inte lyfta någon kritik alls kring den nya sjukförsäkringen utan tillstyrkte förslagen med ett par meningar. Men ingen kan säga att dom inte visste.

I dagarna har Reinfeldt pressats kring sjukförsäkringen och helt duckat. Låtsats om som att han inte har något ansvar för frågan trots att det var stora strider i riksdagen om just det innehåll som kritiken riktar sig mot. Alliansfritt lufter med all tydlighet fram turerna kring det och att Reinfeldt medvetet ljuger inför medias utfrågningar om dom utförsäkrade i sjukförsäkringen.

I Na och på andra håll kan man läsa att ”politikerna” infört de här omänskliga reglerna. Vilket gör mig så jävla ledsen och förbannad. Det är borgerliga politiker som infört det. Socialdemokraterna har gång på gång lyft fram kritik som media inte redovisar.

Inför det här valet är Socialdemokraterna åter igen tydliga med att det är stor skillnad mellan moderatpolitik och socialdemokratiskpolitik. Vi vill ha ett annat Sverige där välfärd och människor är viktigare än skattesänkningar för rika. Då kan vi bland annat återinföra en mänskligare sjukförsäkring.

Det är samma skillnader mellan socialdemokrati och borgerlig politik idag som det alltid har varit. Ska vi ha ett samhälle där vi tillsammans ser till att vi har bra skolor, sjukvård och skyddsnät eller ska de utan jobb få stå med mössan i hand medan de med tjock plånbok köper sig det de kan?

Annonser

2 responses to “Var finns någon media som inte hukar för Reinfeldts lögner?

  1. Har du verkligen koll på fakta? De svårt sjuka jag känner, och de är många, har alla bara fördelar av detta skifte. De får rehab, mot tidigare fortsatt sjukskrivning utan ände. De får komma ut och provjobba och många har nu jobb och klarar sig själva. Liksom de som förr måste arbeta svart eller gå på socialstöd. Alina och Abdul likväl som Lena och Kalle, om man nu ska nämna namn så folkgrupper hintas. Alla som arbetar behövs, om de som inte kan ska kunna försörjas. Så enkelt är det. Det finns ingen pengapress som spottar ut sedlar.
    Jag, som har en skada som inte läker, kan få hjälp med städning till ett rimligt pris som min lön räcker till. Och den som städar får en vit lön och pensionspoäng. Nu kan jag arbeta, istället för att gå på låg pension. För frisk blir jag aldrig.

  2. Det är ju jätebra att du har ett jobb som du kan uföra, och det finns många med dig som har nedsatt arbetsförmåga men som ändå kan arbeta. Det är självklart att man ska jobba om man kan. Men det har inte funnits hinder mot arbete tidigare heller, även om det alltid går att göra bättre rehab. Det som regeringen infört nu är att dom som inte har en arbetsmarknad att gå till förlorar rätt till sjukersättning. Dessutom har den borgelriga regeringen inför regeler som innebär att det inte går att vara deltidssjukskriven på lång tid. Det vi säger är att det måste vara individuella bedömningar och att människor med nedsatt arbetsförmåga måste prövas mot en faktisk arbetsmarknad, inte mot en teoretisk. Varje månad är det ca 40 st bara i Örebro som utförsäkras från sjukersättningen och som blir hänvisade till försörjningsstöd för sin inkomst. Jag tycker det är fel. Jag vill se ett Sverige där människor som kan arbeta ska göra det, men där människor som inte kan arbeta på grund av olyckor eller allvarliga sjukdomar ska få möjlighet att leva ett drägligt liv.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s