Efter valet

Fredagens krönika i Karlskoga Kuriren

Valet är genomfört och resultatet av det diskuteras intensivt på många håll. Socialdemokraternas tapp i riksdagen är en utveckling som kommer att analyseras och diskuteras länge i vårt parti. Både i riksdagen och på många håll i landet har vi fått svaga politiska ledningar som inte är i egen majoritet samtidigt som Sverigedemokraterna i praktiken får en vågmästarroll.

För första gången har vi gått till val på två tydliga politiska koalitioner. Blockpolitiken var formaliserad och när Sverigedemokraterna går framåt runt om i landet så får det konsekvenser för det parlamentariska läget. Med en annan politisk karta, där samarbetet varit mer löst format inom de politiska blocken, hade det troligtvis varit lättare för det största partiet att forma ett valtekniskt samarbete över blockgränserna och som lyckats få en egen majoritet.

Att Sverigedemokraterna kommit in i riksdagen har tagits emot med bestörtning på många håll. Men vi har egentligen kunnat se tendenserna till det under lång tid. Om vi tittar i vår direkta närhet på länder som Norge och Danmark har främlingsfientliga partier gått starkt framåt, liksom i övriga Europa. Den frågan vi inte ställt oss lika ofta är varför inte främlingsfientliga partier lyckats få lika starkt fäste i Sverige?

Sverige har varit ett av världens bästa länder på välfärd och jämlikhet. Klyftorna mellan människor har i ett internationellt perspektiv varit förhållandevis små, även om de förstås finns där. Att människor har bra villkor, är trygga, har jobb och möjligheter till inflytande är det viktigaste redskapet för att motverka främlingsfientlighet och annan polarisering i samhället. Och jag är orolig att ytterligare en mandatperiod med borgerlig politik kommer att öka väljarbasen för Sverigedemokraterna.

Sverige behöver mer av Socialdemokratisk politik, inte mindre. Men väljarna ger oss inte det stödet. Det är framför allt bland medelklassen som vi tappar stöd. Den eftervalsanalys som görs nu kommer att bli den som den framtida strategin och politiken tar sin utgångspunkt i. Därför är den viktig. Det har redan påbörjats en intern positionering när det gäller huvudfrågan: Varför lyckas inte Socialdemokraterna locka väljarna?

Risken är att vi stirrar oss blinda på företrädare och kommunikation när eftervalsanalysen görs. Saken är den att samma utveckling och tendens som vi sett för Socialdemokraterna i Sverige sker i hela Europa. Väljarna har successivt tappat förtroende för Socialdemokraterna som den politiska kraft som har kraft, vilja och kunskap att ta sig an dagens och framtidens utmaningar. Samtidigt går främlingsfientliga partier på stark frammarsch och vi ser exempel på stater som tar obehagliga beslut kring etiska grupper och som går över gränsen för vad vi tidigare trott vore möjligt.

Socialdemokratin har alltid varit en påtaglig reformkraft. I Sverige känner vi det historiskt som begreppet ”Folkhemmet”, en visualiserad bild som pö om pö fylldes med innehåll, reformer och faktisk samhällsförändring. Vad jag hoppas nu är att ”Möjligheternas land” och möjligheternas Europa ska bli det begrepp som kan samla samhällsanalysen och de politiska utmaningarna. Ett land för allas möjligheter kan bli en reell reformkraft i en globaliserad värld, med stor migration och nya ökade klyftor och spänningar. Socialdemokratin är en internationell rörelse och måste så förbli. Idéerna och förslagen om framtiden måste vara både trovärdiga och visionära.

Det är en extra intressant tid att vara Socialdemokrat nu.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s