Att kompromissa och politik

Nej Staffan Werme,  jag är inte för vårdnadsbidraget.

Jag anser att det är en konstruktion som hjälper till att permanenta förlegade syner på kvinnors och mäns roll i föräldraskapet och att det hjälper till att utestänga just de kvinnor som i dagsläget har svårt att ta sig in på arbetsmarknaden.

Jag anser också att det blir än värre om man inte har en fullt utbyggd förskola som kan erbjuda bra och trygg omsorg för barnen när mammor och pappor arbetar.

Ändå är jag nu en av de förtroendevalda Socialdemokraterna i Örebro som genom att gå in i ett samarbete med Kristdemokraterna och Centern har fått kompromissa om ett antal frågor, varav Vårdnadsbidraget troligtvis är den mest ideologiska frågan.

Jag tror inte det funnits en valrörelse någonsin där ett parti arbetat så hårt för att få mandat av väljarna till att leda kommunen och driva den politik som man gått till val på, så som vi Socialdemokrater i Örebro gjort under 2010 och 2011.

Under ungefär ett år har vi förutom det vanliga arbetet med dialog, möten, rådslag, annonser, flygblad m.m. knackat på hemma hos örebroare 80 000 gånger för att få höra mer om hur de vill att Örebro ska utvecklas.

ÅTTIO – TUSEN – Gånger. I en kommun med 130 000 invånare. Det är några steg som är gjorda på vägar och i trappor. Och det har samlats in en mängd berättelser, åsikter, förslag, synpunkter och erfarenheter som utvecklat vår politik.

Vi gjorde ett fantastiskt arbete och vi fick ett fantastiskt förtroende av örebroarna. Trots det så fick vi inte egen majoritet. Inte ens med Vänsterpartiet kunde vi forma en egen majoritet i Örebro kommun.

Antingen fick vi gå i opposition och låta fem partier styra i minoritet med stöd av Sverigedemokraterna eller så fick vi samarbeta med andra partier.

Som ni vet blev det ett samarbete mellan (S), (C) och (Kd).

Vi vill få möjlighet att driva vår politik i Örebro. Att utveckla Örebro framåt. Att skapa nya jobb, förbättra välfärden och att minska klyftorna. Och för att få ihop det arbetet har vi fått kompromissa i ett par frågor.

Det hör liksom till. Varken (C) eller (Kd) hade gått in i ett samarbete med (S) om dom hade fått ge upp sina viktigaste frågor. Liksom vi Socialdemokrater inte hade gått in i ett sådant samarbete om vi inte hade fått igenom det vi tycker är allra viktigast, och kunna föra den politik som så många örebroarna gett oss sitt förtroende att genomföra.

Ja, jag får lov att acceptera Vårdnadsbidraget ett tag. För att få möjlighet att bygga ut förskolan, förbättra äldreomsorgen, bygga ut vindkraften, laga potthålen i gator, införa läxhjälp i skolorna och många andra saker.

Det är politik. Jag har inte sålt ut min själ, men jag har fått kompromissa om några saker för att få igenom annat.

Det är ungefär som ett förhållande, man ger och man tar. Ibland får man stå ut med en del man inte gillar för att helheten ändå ger mer.

Annons

Ett svar till “Att kompromissa och politik

  1. Ping: Det politiska ledarskapet måste kunna peka ut en trovärd färdriktning | Kent Persson (m) blogg

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s