Samarbete i Tunisien mellan (S) och FDTL

Tunisien var det första landet som blev fritt under den arabiska våren och den 23 oktober ska landet välja 200+17 ledamöter som ska anta den nya konstitutionen.

För att kunna ställa upp i valet måste partierna ha listor som är varvade kvinnor och män, en jämn könsfördelning i arbetet med den nya konstitutionen är prioriterat. Elva viktiga partier har gjort en överenskommelse att man inom ett år efter konstitutionsvalet ska ha fria val till kommuner och presidentvalet.

Innan revolutionen hade det Socialdemokratiska partiet FDTL ungefär 300 medlemmar som organiserade sig i hemlighet även om partiets ledare Mustapha Ben Jaffar var en av de mest välkända oppositionella ledarna. Nu, sju månader senare har man över 37 000 betalande medlemmar och målet är att få en tredjedel av rösterna i de olika val som kommer under det närmaste året.

Både landet och partiet har stora utmaningar framför sig men också fantastiska möjligheter.

Jag har tillsammans med tre andra svenska Socialdemokrater precis kommit hem efter fyra dagar i Tunisien. Vi var där för att undersöka möjligheterna till ett längre utvecklingsprojekt mellan Socialdemokraterna i Örebro och Uppsala län, Palmecentret och FDTL.

Samtalen landade mer än väl och FDTL utsåg också en projektgrupp med två män och två kvinnor: partiets internationella sekreterare, politiska programansvarig samt två yngre ledamöter från FDTLs styrelse  som under de här dagarna har imponerat på mig på ett sätt som jag inte så ofta blir.

Under några dagar har vi lärt känna många fantastiska människor och politiker medan vi tillsammans formulerat mål med samarbetet, samt innehåll, tidsplan och hur det ska följas upp. Projektansökan måste givetvis formellt lämnas in och beviljas för att projektet ska bli av men vi planerar nu att starta arbetet 2012.

Det känns som en otrolig ynnest att på nära håll få vara med och följa Tunisiens demokratiska utveckling och via biståndspengar och Palmecentret få bidra med insatser och stöd till FDTL när de utvecklas från ett hemligt parti i en diktatur till ett (förhoppningsvis) ledande regeringsparti med folkrörelsebas.

Jag kommer att vara på plats vid flertal tillfällen under de kommande åren och tillsammans med mina nya vänner i Tunisien utveckla studier, seminarier och ledarskapsutbildningar. Vi ska skapa tillfällen för erfarenhetsutbyten och inte minst dela kunskaper om hur man kan bygga och utveckla ett politiskt parti tillsammans med medlemmar och medborgare.

Det känns lite omtumlande och samtidigt otroligt roligt och utmanande. Jag har redan med mig mycket tillbaks och är helt övertygad om att lärandet kommer att bli ömsesidigt och även utveckla vårt arbete här hemma.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s