Öppnar Storgatan på prov

Norrcitys handel har under många år haft problem och under det senaste årens ombyggnationer har det blivit än svårare för handlare att få sin verksamhet att gå runt.

Under lång tid har vi fört samtal med handlarna om Norrcitys utveckling och en av de saker som många lyft är behovet av fler parkeringsplatser och att öppna Storgatan för biltrafik.

Under vårens valrörelse tog (S) fram två särskilda dialogprogram för Norrcitys utveckling. Ett som var riktat till handlarna och som 28 handlare runt storgatan och Järntorget gav svar på. Ett annat som vi delade ut till de boende omkring Norrcity och som vi knackade dörr för att få synpunkter kring.

Jag var själv med vid ett par av de dörrknackningar som vi genomförde precis omkring Storgatan.

Som Socialdemokrater var vi tydliga med att om vi vann valet så skulle vi pröva att öppna Storgatan för biltrafik. Det står i vårt valprogram och det fanns tydligt med i dialogmaterialet för Norrcity.

Imorgon, onsdag, har Tekiska nämnden sitt första nämndmöte sedan valen till nämnder och styrelser gjorts efter valet i våras och mitt första nämndmöte som ordförande i tekniska nämnden och ett av de ärendena som vi ska behandla är just öppnandet av Storgatan för biltrafik.

Vi föreslår att gatan öppnas på prov under ett år och att bilar ska kunna gå i en riktning under dagtid. Det kommer också att på ett enkelt sätt göras några parkeringsfickor med korttidsparkering utmed samma sida som körfältet är.

Vi börjar på prov och med en mindre ombyggnad för att vi dels ska få möjlighet att se effekterna och få fler synpunkter till oss innan det eventuellt blir permanent och dels för att inte sätta igång ytterligare ett större ombyggnadsarbete som försvårar för handlarna i området.

Jag tror att framkomligheten kommer att bli bättre med trafik i en rikting och parkeringsfickor där även varutransporter kan ställa sig, istället för som idag parkera direkt på gatan.

Men framför allt hoppas jag att handeln kan få en lite säkrare kundbas och att fler vågar investera och etablera sig i området. För som det är nu vågar väldigt få satsa. Och visst vore det väl spännande om någon så småningom ville investera i en saluhall eller större affärer?

Givetvis måste fler åtgärder göras för att öka attraktiviteten, att utveckla resecentrum är en sådan del, att bygga studentbostäder i området är en annan. Norrcity behöver mer liv och rörelse och en egen identitet.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s