Mer sortering och återbruk av avfall

På tekniska nämnden idag togs två beslut som tillsammans ska hjälpa till att förbättra för dig och mig samtidigt som vi blir bättre på att återanvända avfall.

Det finns nog fler än jag som rensat förråd eller i samband med flytt kör iväg stora lass och står där på ramperna till återvinningscentralerna och slänger en hel del saker som egentligen skulle gå att använda.

Det finns flera organisationer som idag jobbar med återbruk och second-hand som det går att lämna saker till när man rensat ur sitt hem. Försäljningen på Myrorna är kanske den mest kända men det finns givetvis fler och många väljer att själv sälja sina saker på Loppisar eller på blocket.

Idag beslutade Tekniska nämnden att skapa en återanvändningssluss vid Mellringe Återvinnings central. Det innebär att man innan man kör upp på rampen och slänger sorterat avfall så kan man sortera ut det som är fullt användbart och skänka till återbruk.

Tanken är att det föreningsliv och andra som redan idag jobbar med att få ut begagnade stolar, kläder och annat på marknaden ska ha möjlighet att samla in sakerna som du vill skänka innan det åker ner i containern. Det känns bra att ta ett sådant beslut.

Det andra beslutet vi tog var att se över möjligheterna för bland annat föreningslivet att slänga sorterat avfall. Föreningslivet har länge fört samtal med politiken om att regelverket hindrar föreningar från att slänga sorterat avfall eftersom de sällan är direkta kunder till hushållsavfall.

I praktiken innebär det att många föreningar måste slänga sitt avfall osorterat och betala för det per kilo.

Det finns en del juridiska knutar att lösa ut för att göra Återvinningscentralerna tillgängliga för föreningslivet men nu har vi gett ett formellt uppdrag att se över det och att hitta en lösning.

Det här är också politik, att utifrån samtal med medborgare och företrädare se brister som finns i våra verksamheterna och göra det bättre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s