Nya utmaningar med miljökrav

De senaste dagarna har Örebro kommuns upphandling av avfallsförbränning diskuterats livligt. Jag får många reaktioner på att sopor körs till Linköping för förbränning. Jag kan bara hålla med om att det inte är klimatsmart att skicka sopor med lastbil för förbränning 11 mil bort i Linköping.

Örebro kommun måste driva på arbetet om miljövänliga transporter genom sin upphandlingsenhet och använda de möjligheter som kan tänkas finnas. Vi måste hitta exempel och våga pröva nya vägar. Örebro kommun måste vara på tå för att driva på förändringar i LOU via Sveriges kommuner och landsting och genom våra kontakter med regering och Riksdag. LOU måste förändras för att vi ska kunna ta större hänsyn till miljön.

I det arbetet som gjordes med Örebro kommuns upphandlingsunderlag runt sopförbränning var Upphandlingskontorets och Tekniska förvaltningens bedömning att det enligt gällande regelverk för offentlig upphandling inte går att ställa krav runt transporter.

Lagen om offentlig upphandling har brister. Särskilt när det kommer till miljöhänsyn och social hänsyn är den trubbig. Vi har inte hittat något exempel i Sverige där den upphandlande verksamheten har lyckats begränsa transporterna av sopor för förbränning. I frågan om livsmedel är det också svårt. Örebro kommun kan ställa krav på ekologiska varor och vilken kvalitet varorna ska ha, men det är i dagsläget inte möjligt att säga var vi vill att potatisen ska komma ifrån.

Kortsiktigt måste vi hantera alla de sopor som blir i Örebro kommun, och de hushållssopor som ska förbrännas måste komma till en förbränningsanläggning. Eftersom vi inte har en egen förbränningsanläggning så blir det en offentlig upphandling om vart vi köper förbränningen. Den upphandling som är gjord ligger fast och Örebro kommun har ingått ett avtal. Ett viktigt avtal eftersom annars kommer vår sophantering inte fungera.

Jag tycker också det känns väldigt dumt att köra sopor från Örebro till Linköping för att bränna dem. Vi måste följa lagen men om det gär att tolka lagen på ett annat sätt så måste vi vara i framkant. Nu måste vi hitta möjligheterna och de goda exemplen. Så att vi inte hamnar i samma sits igen.

Vi vill ställa högre miljökrav och om det finns större möjligheter än vi haft kunskap om så måste i vi ta tillvara det. Vi behöver ta ett initiativ till ett samtal runt miljöanpassad upphandling i Örebro. Där skulle bland annat Upphandlingskontor, Klimatkontor och tjänstemän från andra delar av Örebro kommun mötas för att diskutera utmaningarna och lösningarna. Inför ett sådant möte behöver vi också hitta goda exempel som kan hjälpa Örebro vidare.

Ulrika Sandberg, ordförande Tekniska nämnden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s