Politik är innehåll, makt och kommunikaiton

Om jag får önska en sak av en ny partiledare så är det att förutom att den på ett förtroendefullt sätt ”går igenom rutan” att den är riktigt duktig på att bygga lag av människor med olika kompetenser och perspektiv – och att få dom att jobba åt samma håll!

Politik handlar om förändring, om passion och om makt. Att drivas av en idé som man vill se bli verklighet. Svensk Socialdemokrati har under i stort sett hela 1900-talet haft en särställning i förmågan att förmedla en idé om ett annat samhälle, att utveckla politiskt innehåll och att få stöd för det i stora väljargrupper.

Under många år har den särställningen brutits och det vi sett senaste åren inom (S) har sin grund i människors olika, men starka övertygelser, om hur vi ska återupprätta förtroendet och få möjlighet att bedriva en Socialdemokratisk politik som utvecklar landet åt ett annat håll.

Till skillnad från många andras bild så ser jag inte stora inre politiska skiljelinjer som ligger bakom det inre sviktande stödet för Håkan Juholt som partiledare. För egen del och för många andras har det snarare handlat om oron över en bristande förmåga att leda partiet samt att förpacka politikens innehåll på ett sätt som gör att Socialdemokraterna kan vinna förtroende bland majoriteten av väljarna och få makten att bedriva sin politik.

Politik består av tre avgörande ben: innehåll, makt och kommunikation. Utan någon av de tre benen så finns inte förutsättning för de två andra. Som partiledare för Socialdemokraterna måste man bygga laget omkring sig som innebär att man levererar på alla tre punkterna.

Begrepp som makt och PR ses inte alltid rumsrent inom socialdemokratin, vilket i sig är väldigt konstigt eftersom all politik innebär att du måste ha makt och mandat för att förverkliga den. Politik utan makt är ju bara ord.

Och PR är ju bara ett annat ord för hur vi lyckas förmedla vår idé. Ett av de mest framgångsrika exemplen på politiskt PR är begreppet ”Folkhemmet”. En idé och vision som byggdes upp med hjälp av byggmagnater och filmindustrin, och som steg för steg också fylldes med ett politiskt innehåll och gav socialdemokratin mandat att leda Sveriges utveckling under väldigt många år. En idé som blev så stark att den fortfarande lever kvar i svenska folkets medvetande som om det faktiskt har funnits en tid då folkhemmet på riktigt existerade.

Men på grund av den dåtida svenska socialdemokratins skicklighet att bygga och förmedla politiska idéer blev vi ett av världens mest utvecklade och jämlika länder. På grund av detta har vi fått möjlighet att bygga ut universitet, förskolor, äldreomsorg. På grund av det har vi haft mandatet att omfördela ekonomisk tillväxt och föra en socialdemokratisk politik.

Grunden i Socialdemokratin måste vara att utveckla politiska lösningar på de samhällsutmaningar som vi står inför, och att göra det i dialog- och folkrörelsearbete tillsammans med medborgarna. Det är hjärtat och magen – skälet till varför vi finns.

När vi dessutom lyckas få de som är bäst på att utveckla politiskt innehåll och de som är bäst på politisk PR och kommunikation att jobba åt samma håll – då är vi oslagbara.

Så om jag får önska något i en ny partiledare – då önskar jag en människa som med förtroende går igenom rutan men som samtidigt är otroligt duktig på att bygga lag av människor med olika kompetenser och perspektiv – och att få dom att jobba åt samma håll!

Annons

2 svar till “Politik är innehåll, makt och kommunikaiton

  1. Ping: ”Jag tar befälet” – hördes ropet från Sveavägen 68 « Röda Berget

  2. Även om jag inte delar din politiska inriktning helt och hållet så vill jag berömma dig för analysen av vad politik är. Om alla politiker, oavsett färg, verkligen skulle ta till sig det du skriver så skulle politikerföraktet minska och möjligheten till förändring öka!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s