Tunisien, utbildningar, Ettakatol

Hemkommen efter en vecka i Tunisien och utbildningar med partivännerna i Ettakatol. Det har gått två år sedan arabiska våren tog sin början i just Tunisien. För ungefär 1,5 år sedan hölls ett fritt val till parlamentet med uppgift att anta en ny konstitution för landet. När den nya konstitutionen är på plats ska det utlysas nya val.

flagga ettakatol

Bild från vårens ettårsfirande för partiorganisationen i La Marsa

Idag styrs landet av en allians mellan Ettakatol (Socialdemokrater), Ennahda (muslimskt parti) och CPR (republikanskt, center – vänster parti). Bakgrunden till att Ettakatol satt sig i samverkan tillsammans med Enahda som är deras huvudmotståndare är att de tre partierna tillsammans har en majoritet av rösterna i parlamentet och de vill få till en så bra konstitution som möjligt för det nya demokratiska landet.

Eller som Ben Jaffar (Ettakatols främsta företrädare) sa till oss vid en träff förra våren: ”Nu är huvuduppgiften att säkerställa att Tunisen blir ett demokratiskt land med mänskliga fri- och rättigheter. I nästa steg att det blir ett land som bedriver Socialdemokratisk politik.”

benjaaffar o samia

Bild från maj 2012 när vi mötte Ben Jaffar i hans officiella mottagningsrum. Tidigare har vi bara mött honom i trånga partilokaler.

En av huvuduppgifterna för Ettakatol och CPR är att hålla sharialagarna borta från konstitutionen och säkerställa en fortsatt sekulär stat med mänskliga fri- och rättigheter. Arbetet med konstitutionen går framåt lite i taget och nu är de inne på andra utkastet. Tanken är att parlamentet ska börja rösta om den artikel för artikel i maj.

Innan revolutionen hade Ettakatol omkring 300 medlemmar och var ett demokratiskt parti som var förbjudet i den socialistiska partidiktaturen. Ungefär ett år efter revolitionen hade de runt 25 ooo medlemmar. Ettakatol står inför stora utmaningar. De förhandlar om konstitutionen. De har några ministerposter och försöker bringa ordning i ganska korrupta system. Samtidigt ska de bygga upp sin egen partiorganisation, utbilda nya medlemmar och skapa en demokratisk struktur. Och det utan nästan några pengar och med de flesta ledande företrädarna engagerade i regeringssamarbetet.

Dessutom börjar de förbereda sig för nästa val, i ett land där medborgarna är ovana vid demokrati och politiska partier. I första valet var valdeltagandet omkring 50% och över 170 partier deltog.

SONY DSC

Swot kring Ettakatols huvudmotståndare i valet

Det här var vår fjärde resa till Tunisien där vi hjälper till att utbilda Ettakatols medlemmar och betalar utbildningskostnaderna (+ boende och resor) för dom som deltar (via medel från Palmecentret och SIDA). Vi har varit runt på flera ställen i Tunisien och haft regionala utbildningar med fokus på medlemsutbildningar, organisationsutveckling, swot-analyser och hur utvecklingen för (S) i sverige såg ut när vi gick från att vara ett av Europas fattigaste länder till att bli ett av de rikaste och mest jämställda.

budskap tunis

Sami, en av deltaqarna på regionala valledarutbildningen

Den här resan var det hela projektgruppen från Sverige som var med: jag, Andreas Svahn (snart KSO Hallsberg och erfarenheter från flera internationela projekt), Bertil Kinnunen (1:a ombudsman Uppsala län och bla gjort liknande resa med (S)  i Fillipinerna) och Helena Proos (Oppositionsledare Enköping och lång erfarenhet av fackligt internationellt arbete).

Det som slår mig varje gång jag är där är hur enkelt det är att umgås med Tunisierna. Vi har lätt att skratta ihop och ligger väldigt nära varandra i synen på socialdemokrati och vikten av att unga och kvinnor att ta plats. Men dessutom är det inte massa skrapande och bockande. Folk säger vad de tycker och det finns en prestigelöshet och verklig vilja till förändring som gör det väldigt lätt att både arbeta ihop och ha roligt vid sidan av.

Under veckan hade vi först tvådagars utbildning med medlemmar omkring Tunis-regionen. Den utbildningen har främst fokuserat på att bygga organisation och politik och vi har delat med oss av erfarenheter från Sverige. Sedan hade vi tredagars utbildning med regionala valledare kring bl.a. valrörelse, kommunikation, budskap och kampanjarbete.

swot tunis

Khaled redovisar sitt grupparbete i Swoten om Ettakatols styrkor och svagheter i det kommande valet

Utbildningara känns väldigt givande och att vi har mycket att bidra med utifrån de erfarenheter vi har. Både när det gäller att bygga organisation, arbeta med valkampanjer, media och arbeta fram politiska förslag. Inte minst valledarutbildningen blev väldigt lyckad och de har jobbat mycket med swot-analyser, att identifiera huvudmotståndare och skapa en egen berättelse.

I och med att de gick in i samarbete med Ennahda så finns ett stort missnöje både i medlemskåren och bland de väljare som är rädda för att det ska bli en muslimsk stat. De har inte riktigt lyckats nå ut med det viktiga arbete och förhandlingar som de gjort kring konstitutionen och att säkra en demokratisk stat. Nu står de inför verkligheten att sätta sitt parti först och kanske lämna regeringssamarbetet, eller att värna landets framtid först och främst, och därmed riskera att förlora nästa val ganska stort. I det här läget är arbetet med både intern och extern kommunikation central.

Och den största oron de själva har just nu är riskerna för en kontrarevolution. Ett parti som är på uppsving är NIDA Tunis som i praktiken är den gamla regimens anhängare som säger: ”Ser ni, det har inte blivit bättre”. Och förstås vad som händer om förhandlingarna med Ennahda (det absolut största partiet i Tunisien) om konstitutionen faller och de inte lyckas få majoritet i parlamentets omröstning.

torgmöte la marsa

Bild från i våras i La Marsa

Det känns i alla fall stort att få vara med i deras arbete för en långsiktig demokratisk utveckling i Tunisien. Som många förstår så påverkar Tunisiens utveckling andra länder omkring där diktaturer också föll i den arabiska våren. Och om vi på något sätt med våra utbildningsresor några gånger per år kan bidra, så är det fantastiskt.

Annons

2 svar till “Tunisien, utbildningar, Ettakatol

 1. Som tunisier blir jag väldigt glad av att läsa detta. Så glad för att Socialdemokraterna engagerar sig och stöttar de goda krafterna i Tunisien. I Sverige har praxis snarare varit att döma ut hela den arabiska våren för att islamisterna har flyttat fram sina positioner.
  Vänsterpartiet har tyvärr gjort gemensam sak med Sverigedemokater och liberala ledarskribenter och lämnat de sekulära krafterna i arabvärlden i sticket för att de inte tycker om bieffekterna av en förändring i regionen.
  Men vänstern, facket och de sekulära krafterna är i allra högsta grad levande i ett land som Tunisien och behöver hjälp och stöd från likasinnade i andra länder. De möter tufft motstånd men behöver just därför stöd.
  Jag har tidigare röstat på Vänsterpartiet men kommer inte att göra det igen efter deras kompakta likgiltighet inför krisen i Syrien och arabvärlden.
  Nästa gång blir det nog Socialdemokraterna.
  Tack!

 2. Tack för din kommentar. För (S) är ju det internationella arbetet väldigt viktigt. Och min upplevelse är också att det är otroligt viktigt att finnas där nu och stötta demokratiska krafter.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s