En politisk förebild och tankar som följer

Igår kväll nåddes jag av beskedet att Axel Gisslén avlidit. Och sedan dess har tankarna kommit och gått. Med honom känns det som att en tidsålder försvinner och jag frågar mig själv vad jag menar med det.

Axel har i allra högsta grad varit en närvarande och stark politisk kraft ända fram till slutet. Hans knivskarpa analyser kommer saknas. Men det känns kanske allra märkligast att han aldrig mer kommer att komma in i (S)lokalen i sin kostym och knäppa av sig cykelhjälmen.

Många minns honom förstås som ideolog och han var tydligt ideologiskt och lyfte den politiska debatten under hela sitt liv. Idag i den politiska debatten är dom som vi uppfattar som tydligt ideologiska oftast i första hand folkbildare och debattörer. Men Axel var också en väldigt tydlig realpolitiker. Han har styrt Örebro kommun i många år och som alla andra folkvalda tampats med en politisk verklighet i form av opinioner och budget.  Och han har satt tydliga avtryck i det Örebro som vi nu lever i, bland annat med Gustavsvik.

Men han har hela tiden lyckats sätta även den svårare dagspolitiken i ett större sammanhang, en riktning och en analys. På det sättet som många av Socialdemokraternas tidigare och stora företrädare lyckats. Att få även dom små vardagsbesluten att synliggöras som byggstenar i det större bygget. Kanske är det vad jag menar med tidsålder.

Jag och många av dom socialdemokrater som jag har omkring mig har formats som politiska företrädare med Axel som förebild och motbild.

Även Axel Gsslén förlorade ett val mot borgerlig politik. När (S) kom tillbaks i Örebro kommun och i Sverige var det 90-talskris och en dramatiskt förändrad politisk verklighet.

Många av oss som gått med i Socialdemokraterna för att bygga en starkare välfärd och ett ännu mer solidariskt samhälle fick rätta munnen efter matsäcken och skära ner i skolor och omsorg. Jag som 22-årig vice ordförande i Brickebacken kommundelsnämnd var med och lade ner min egen sons dagis. Det är klart det är tufft och man riskerar att bli väl krass när det gäller att låta den ekonomiska verkligheten styra.

Men (S) lyckades vända trenden och börja satsa igen. Föräldraförsäkringen utökades kraftigt, kunskapslyft byggde Sverige starkt för framtidens ITvärld, utbyggda universitet och kraftigt utbyggd förskola.

Inför valet 2006 var det dags att ta flera stora välfärdssteg. Tandvårdsreformer som var på riktigt fanns med i valplaner och budgetar. Ambitiösa planer och verktyg för miljöomställning. I Örebro var det stora paket för att minska klyftorna i staden. När det valet förlorades kändes det väldigt bittert på många plan. Efter att ha jobbat oss igenom ett slitsamt men nödvändigt sparande och vänt trenden har vi nu under två mandatperioder fått se en moderatledd regering kraftigt försämra välfärden och dessutom vänt ett ekonomiskt överskott till kraftigt underskott.

14 september 2014 måste vi få Stefan Löfven som statsminister. Och med en (S)ledd regering ska välfärden återigen – steg för steg – stärkas. Först via jobben – för när fler jobbar får vi råd med välfärdssatsningar. Så krasst är det. Vi som är politiskt fostrade under 90-talets kris vet att resurserna till äldreomsorgen, förskolorna och skolorna är direkt kopplade till hur många som jobbar och betalar skatt till välfärden. Och vi vill göra välfärden bättre och starkare – inte mer och mer pressad.

Därför jobben först. Så får vi råd med välfärd.

Byggstenarna och den socialdemokratiska politiken förs starkt i vårt län, via satsningar att minska klyftorna och bygga ihop Örebro kommun, genom avgiftsfri sjukvård till barn och ungdomar, genom en mängd satsningar som gör att människor kan gå från försörjningsstöd till eget arbete. Men jag tänker att vi måste ta med oss lite till av Axel Gissléns bästa: Att vara konkreta realpolitiker som förändrar verkligen för människor och samtidigt sätta även dom små byggstenarna i ett tydligt ideologiskt sammanhang.

Annons

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s